home
linkedin-logo1
360test.nl - Testcenter voor 360 graden feedback
Contact
Bibliotheek Groepsdynamiek
Bewustmaken

| Home | Interventies | Wetten & Theorieƫn | Teamontwikkelingsmodellen | Voor bedrijven | Games |
Gratis Testcenter voor Teamtests |Groepsdynamiek ABC | Doen! | Trainingen & Cursussen | Onderzoekers |

Bewust maken

Volgens Maslow zijn er vier leerstadia (zie figuur) die feitelijk de groeistadia op onze weg naar bewustwording en bewustzijn zijn. Dit zijn de volgende stappen:

Stap 1 van bewustwording en zelfontwikkeling - onbewust onbekwaam 
Bewustwording is direct de belangrijkste stap in het proces. We zijn ons niet bewust van veel gedragspratronen en de effecten daarvan. We leven ons leven zoals het komt, zonder ons bewust te zijn dat we dat doen. Op dit terrein kun je jezelf Onbewust Onbekwaam noemen. Je reageert, handelt en gedraagt je op de automatische piloot en begrijpt maar niet waarom je telkens weer tegen dezelfde dingen aanloopt. Wanneer je bewust wordt van je gedrag en van je onderliggende overtuigingen, kun je je leven weer in eigen hand gaan nemen.

Stap 2 van bewustwording en zelfontwikkeling - bewust onbekwaam 
Wanneer je weet wat je doet wordt je bewust onbekwaam. We hebben ontdekt dat er meer is wat bij het begrijpen van ons leven hoort, maar we voelen ons nog erg onbekwaam en onmachtig hier iets aan te doen.Nu word je rechtstreeks geconfronteerd met de vaak ongewenste gevolgen van je gedrag. In deze leerfase ontstaat inzicht, maar deze wordt nog niet opgevolgd door actie en veranderingsgezindheid. 

Stap 3 van bewustwording en zelfontwikkeling – onbewust bekwaam 
Wanneer je in staat bent om nieuw gedrag zonder nadenken in te zetten ben je HoogBewust Bekwaam. Je zet automatisch je nieuwe effectievere gedrag in en is het een soort tweede natuur geworden. Er is dan geen verschil meer tussen intentie en uitkomst. Je hebt het stuur volledig in eigen handen. Je gedrag is dus op dit aspect effectief en je bent klaar om verder te groeien.

Stap 4 van bewustwording en zelfontwikkeling – bewust bekwaam 
Het transformatieproces is een altijd voortdurend proces. Het houdt nooit op en de verschillende stadia cirkelen in een permanente stroom om elkaar heen. Je kunt jezelf vergelijken met een ui. Telkens kun je weer een volgende laag van jezelf afpellen om steeds dieper tot je kern door te dringen. De kern komt pas in zicht na een proces van 'puin ruimen', door de troep heen graven, niet er omheen of er overheen willen springen of ervoor terugdeinzen. Vragen die je je constant moet stellen zijn "Wat blijft er over als je al je maskers van je af hebt gegooid? Wie ben je echt?"Alleen door deze essentiƫle en diepzinnige vragen te beantwoorden worden gevoelens net zo betrouwbaar voor je als je verstandelijke vermogens levenskern.

http://www.talentinontwikkeling.org/img/leermodel.gif

 

Teamvorming, teamontwikkeling en teambuilding vindt u bij:
Gratis teamtests op www.360test.nl


Voor vragen, trainingen en advies: info@groepsdynamiek.nl
© 2007-2021