home
linkedin-logo1
360test.nl - Testcenter voor 360 graden feedback
Contact
Bibliotheek Groepsdynamiek
Groepsspellen met kaarten

| Home | Interventies | Wetten & TheorieŽn | Teamontwikkelingsmodellen | Voor bedrijven | Games |
Gratis Testcenter voor Teamtests |Groepsdynamiek ABC | Doen! | Trainingen & Cursussen | Onderzoekers |

Groepsspellen met kaarten

Een populaire en goede manier om meer inzicht te krijgen in de groep en het individu in de groep is te oefenen met verschillende kaartspellen. Hieronder volgt een overzicht van de groepsspellen:

Het kwaliteitenspel
Het 'Kwaliteitenspel' is een kleurrijk persoonlijkheidsspel dat helpt om meer zicht te krijgen op de vraag: wie ben ik? Door het spelen van het Kwaliteitenspel kunt u een antwoord vinden op vragen als:Kwaliteitenspel

- Wat zijn mijn sterke en minder sterke kanten?
- Hoe zien anderen mij?
- Welke kwaliteiten wil ik ontwikkelen?

Het spel bestaat uit 140 kaarten met daarop karaktereigenschappen van mensen. Op de ene helft staan woorden die kwaliteiten van mensen aanduiden, bijvoorbeeld: flexibel, betrouwbaar, initiatiefrijk. Op de andere helft staan woorden die vervormingen (of valkuilen) aanduiden, bijvoorbeeld: arrogant, slordig en pietluttig.

Meer informatie over het kwaliteitenspel


eigen wijshedenspel

Eigen Wijshedenspel
De bedoeling van dit spel is u op speelse wijze met anderen in gesprek te brengen over de manier waarop u tegen onderwerpen als 'communicatie', 'verandering' of 'leiderschap' aankijkt. Daarnaast nodigt dit spel u uit door middel van prikkelende vragen deze onderwerpen te koppelen aan uw persoonlijke ervaringen.

Meer informatie over het Eigen Wijsheden Spel


 


Vaardighedenspel

Vaardighedenspel
Met het 'Vaardighedenspel' kunt u op speelse wijze nagaan of u over de juiste vaardigheden beschikt om de omgang met uzelf en anderen zo prettig en effectief mogelijk te maken. Het 'Vaardighedenspel' helpt u een antwoord te vinden op vragen als: welke vaardigheden vind ik belangrijk en in welke mate beheers ik die? Hoe beoordelen anderen mijn vaardigheden? Welke vaardigheden wil ik me meer eigen maken?

Meer informatie over het Vaardigheden spel

 


KernkwadrantenspelKernkwadrantenspel
Met dit spel kunnen door middel van 128 kaarten talloze kernkwadranten en dubbelkwadranten worden samengesteld op een overzichtelijk spelbord. Elke kaart is een beschrijving van een kwaliteit/uitdaging of een valkuil/allergie, aangevuld met een synoniem en een uit het leven gegrepen typering.

Met uw kernkwaliteiten geeft u uiting aan wie u bent. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn daadkracht, zorgzaamheid, zorgvuldigheid, ordelijkheid, ontvankelijkheid, invoelingsvermogen, enzovoorts. Zoals de kwaliteit van het geluid bij een radio medebepaald wordt door de precisie waarmee deze afgestemd is op de juiste golflengte, zo wordt ook de mens inspirerender als hij afgestemd is op zijn eigen kernkwaliteiten.

Meer informatie over het kernkwadrantenspel


Gedragsspel

Het gedragsspel
Gedrag heeft grote invloed op individuele en teamprestaties. Mensen zijn zich daar niet altijd van bewust. Gedrag is wat we waarnemen van elkaar. Echter een taal om daarover te praten ontbreekt vaak. Door inzicht te geven in gedrag, worden teamprestaties verbeterd. 'Het Gedragsspel' is ontwikkeld om mensen spelenderwijs en met plezier inzicht te geven en te praten over gedrag.

Meer informatie over het gedragsspel


Teamspel

Het Teamspel
Dit kaartspel is gebaseerd op het teamdoelmatigheidsmodel en verhoogt op speelse wijze de effectiviteit en creativiteit van teams. De originele opdrachten maken belangrijke aspecten van teamwork bespreekbaar:
- Wat zijn onze belangrijkste doelen?
- Wat zijn de taken en rollen binnen ons team en hoe zijn deze verdeeld?
- Welke werkafspraken en procedures hanteren we?
- Hoe vindt de besluitvorming plaats?
- Hoe zien we elkaar en hoe zijn de onderlinge verhoudingen?

Meer informatie over het Teamspel


Spelen met conflicten spel

Spelen met conflicten
'Spelen met conflicten' is een toolbox met vijf kaartspellen. Met deze box heeft u als coachende manager, medewerker/collega, coach, trainer, adviseur, mediator en teambegeleider een instrument in handen om jezelf en anderen te oefenen in conflictvaardig gedrag. U bekwaamt zich in collegiaal professioneel ruziemaken. U wordt zich bewust van uw eigen stijl en u gaat uw grenzen verleggen om tot betere afstemming te komen bij conflicten. Wie had dat ooit gedacht! Conflictvaardig is effectief omgaan met eigen (en andermans) overtuigingen, emoties en opvattingen voor, tijdens en na een conflict.

Meer informatie over dit groepsspel


Het cultuurspelCultuurspel
'Het cultuurspel' is een praktisch hulpmiddel voor adviseurs, coaches, trainers en managers die een cultuurverandering willen realiseren in hun organisatie, afdeling of team.

Het spel gebruikt de Egyptische mythologie als metafoor. Aan de hand van vier stappen worden de spelers door het gehele proces van verandering geleid.

De droom: Het verbeelden van de gewenste cultuur; wat is onze visie?
De spiegel: Confrontatie, feedback en inzicht; wat houdt ons tegen om de visie te realiseren?
De dood: Afscheid nemen van het oude en daarmee ruimte maken voor het nieuwe.
Het nieuwe begin: Concrete afspraken en acties om de cultuurverandering tot stand te brengen.

Meer informatie over dit cultuurspel


Het POPpingspel
Waar ben ik goed in? En waar ben ik niet goed in? Welke competenties wil of moet ik verder ontwikkelen en hoe pak ik dat aan? Dat zijn vragen die velen van ons bezighouden. Maar het zetten van de eerste stap naar een concreet Persoonlijk Ontwikkelplan is vaak moeilijk. 'Het Poppingspel' is een kaartspel dat u prikkelt om na te denken over uw functioneren en om verbeterpunten te formuleren. Hierbij speelt feedback uit uw directe omgeving een belangrijke rol. 'Het Poppingspel' is bedoeld voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en voor elke eigentijdse HRM-afdeling.

Meer informatie over dit spel

 


Het competentiespelcompetentiespel
Welke competenties heb ik in huis? Waar ben ik erg goed in? Welke kwaliteiten moet ik nog verder ontwikkelen om mijn functie goed uit te oefenen? En welke competenties heb ik nodig als ik die nieuwe baan wil hebben? Speel het 'Competentiespel' en u krijgt antwoord op al deze vragen.

Competenties zijn kwaliteiten of vaardigheden die tot uiting komen in succesvol gedrag. Vrijwel alle competenties kunnen ontwikkeld worden. die ontwikkeling begint met weten waar u nu staat, dus weten in welke mate u over bepaalde competenties beschikt, en duidelijk hebben waar u naar toe wilt, dus welke kwaliteiten u moet of wilt ontwikkelen. Dit spel helpt u daarbij.

Het spel geeft u inzicht in uw eigen kwaliteiten en in wat u zou kunnen veranderen om beter en prettiger te functioneren. Daarnaast kunt u het gebruiken bij het maken van competentieprofielen voor allerlei functies en rollen, en bij het uitzetten van loopbaanmogelijkheden. U speelt het alleen, met z'n tweeŽn - bijvoorbeeld met uw collega, leidinggevende of coach - of met uw hele team of afdeling.

Meer informatie over het competentiespel


Het CommunicatiespelCommunicatiespel
Trek een kaart of leg een patroon van kaarten, en leer spelenderwijs de communicatie van uzelf en anderen kennen en doorgronden. Met behulp van het communicatiespel leert u op speelse wijze de verborgen boodschappen in communicatie kennen en duiden. Het spel kan alleen of met meer mensen worden gespeeld, met specifieke vragen of gewoon uit nieuwsgierigheid. Door het leggen van de kaarten en het opzoeken van de duidingen in het bijbehorende boek, leert u niet alleen de verschillende aspecten van communicatie beter kennen, maar u zult ook merken dat uw eigen communicatie effectiever wordt. Aanvankelijk als aanvulling gebruikt door de auteur (zo'n zeventig met de hand beschreven kartonnen kaartjes in een washandje) in zijn praktijk, is het communicatiespel een doeltreffend hulpmiddel gebleken om helderheid en inzicht in allerlei persoonlijke en maatschappelijke kwesties te krijgen. Daarnaast is het gewoon plezierig om - samen met anderen of alleen op deze manier bezig te zijn met communicatie.

Meer informatie over het Communicatiespel


Zie ook

Terug naar de inleiding in groepsspellen

 

Teamvorming, teamontwikkeling en teambuilding vindt u bij:
Gratis teamtests op www.360test.nl


Voor vragen, trainingen en advies: info@groepsdynamiek.nl
© 2007-2021