home
linkedin-logo1
360test.nl - Testcenter voor 360 graden feedback
Contact
Bibliotheek Groepsdynamiek
kennismakingsspelen

| Home | Interventies | Wetten & TheorieŽn | Teamontwikkelingsmodellen | Voor bedrijven | Games |
Gratis Testcenter voor Teamtests |Groepsdynamiek ABC | Doen! | Trainingen & Cursussen | Onderzoekers |

Samenwerkingsspelen zijn er in alle soorten en maten. Vergeet “krantentikkertje”; wij hebben de beste spellen hier voor u verzameld.

Eerste kennismaking

Handtekeningen jagen
Doel van het spel is om eerste wetenswaardigheden over anderen te weten te komen. Maak lijsten met verschillende vragen. De groep loopt (in de praktijk: rent) kris-kras door elkaar om elkaar e vragen op de lijst te stellen. Antwoord de persoon de vraag met ’ja’, dan moet deze zijn of haar handtekening zetten. Het is zaak om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Een lijst met inspiratie-vragen staat hier.

Nadere kennismaking

Sleutelbos-spel
Verdeel de groep in subgroepjes van maximaal 5 personen. Men neme zijn of haar eigen sleutelbos. Aan de hand van je eigen sleutelbos, vertel je je (levens) verhaal. Een typisch begin gaat als volgt: dit is de sleutel van mijn .....motorfiets. Mijn motor is mijn lust-en-mijn-leven....... etcetera. Als iemand over zijn hele zijn sleutelbos heeft verteld in ongeveer 15 minunten, kunnen vragen gesteld worden. Daarna is de volgende. De praktijk leert dat mensen zo geinteresseerd zijn dat ze voortijdig al vragen gaan stellen in een geanimeerd gesprek raken. Het doel van de oefening is nu gehaald.

Mogelijke variaties:
- je kunt je ook een virtuele sleutel inbeelden van het huis en jouw leven over 10,20,30 jaar. Waar ben je dan, met wie, hoe ziet jouw leven eruit.
- daarnaast kun je je geschiedenis-sleutel tevoorschijn halen: welke wegen heb je afgelegd om hier te komen...?
- tenslotte kun je de lseutel van je black-box tevoorschijn toveren: je black box is je geheime koffertje met ervaringen die je bijna altijd voor jezelf houdt. Behalve nu. Voor gevorderde groepen!

Met dank aan Bernard Nieuwendijk voor de varianten.

Eerste fase: afspraken maken d.m.v. “ROPES”

Een belangrijk aspect in de kennismakingsfase is het maken van nadere afspraken, bijvoorbeeld over de omgang met elkaar. Een goede manier is om een lijst met regels/ handvatten te maken aan de hand van het woord R.O.P.E.S. Alle huishoudregels en omgangsvormen zijn - met enige creativiteit - in de vorm van ROPES te gieten. Zoals: respect, eerlijk, open, samen, pesten mag niet etcetera.

Zie ook

Literatuur

- Training als beroep deel 1, F. Oomkes
- Training als beroep deel 2, F. Oomkes
- Training als beroep deel 3, F. Oomkes
- Training als beroep deel 4, F. Oomkes

Bovenstaande trainingsuitgaven vormen een afgerond geheel van theorie, leerboek, handboek en vraagbaak. Het omvat in totaal zo’n 2000 pagina’s en mag een standaardwerk genoemd worden. Geen zin om alle 2000 pagina’s door te lezen op zoek naar de juiste oefening? Dan is hier de handige cd met zoekfunctie waarin de vier boeken integraal zijn opgenomen: training als beroep (cd-rom)

Terug naar de inleiding in groepsspellen

 

 

Teamvorming, teamontwikkeling en teambuilding vindt u bij:
Gratis teamtests op www.360test.nl


Voor vragen, trainingen en advies: info@groepsdynamiek.nl
© 2007-2021