home
linkedin-logo1
360test.nl - Testcenter voor 360 graden feedback
Contact
Bibliotheek Groepsdynamiek
100 teamversnellers

| Home | Interventies | Wetten & Theorieën | Teamontwikkelingsmodellen | Voor bedrijven | Games |
Gratis Testcenter voor Teamtests |Groepsdynamiek ABC | Doen! | Trainingen & Cursussen | Onderzoekers |

100 Teamversnellers
Guy Peeters

100 Teamversnellers is een kleurrijk boekje met allerhande tips over het verbeteren van je team. Zo kleurrijk als het boekje is, zo divers is de ‘vergaarbak’ met onderwerpen, ideeën en checklists.

In het begin lastig is het gemis van een inhoudsopgave. Daarmee is het moeilijk snel de vinger achter de structuur van het boek te krijgen. Gezien mijn vorige alinea was dit misschien precies de bedoeling van de auteur. Na enig zoekwerk vind ik een indeling. Het organisatieresultaat  wordt opgebouwd uit zes teamcompetenties: kennis van teams, resultaatgericht samenwerken door teams, resultaatgericht organiseren door teams, resultaatgericht verbeteren door teams, teamprestaties meten en het teamprestatieplan. Dit is de kapstok voor de 100 teamversnellers, hoewel dit later niet meer expliciet aan de orde komt.

Dé receptuur van dit boek is niet te geven. Pakkende one-liners zoals “Beloon kennisdeling in plaats van kennisbezit” worden toegelicht aan de hand van (korte) stukken theorie, afgewisseld met citaten – “Teamwork is onontbeerlijk. Dan kun je de verantwoordelijkheid op iemand afschuiven” – inspirerende columns en zelfs foto’s van bergbeklimmers. Ook checklists, lijstjes, modellen en grafieken worden met speels gemak geïntroduceerd. Als je een PowerPoint presentatie moet houden, kun je met dit boekje je lol op, inspiratie genoeg.

Aardig is het telkens terugkerende kadertje “Teamcoach”, waarin vragen staan om te reflecteren over de bijbehorende theorie. Deze vragen kan de teamcoach zelf beantwoorden, maar net zo eenvoudig stel je de vragen aan jouw eigen team. Een voorbeeld: “Vul als team de driehoek (waarden, competenties en gedragsregels) in.  Welke consequenties heeft dit?”

De nadruk ligt in dit boek niet op het uitkauwen van de theorie, wel op het praktisch toepassen van teamtheorieën. Dat maakt het boekje niet helemaal consistent. In Teamversneller nummer 28 wordt verteld hoe je tot gedragsregels komt. Even verderop valt te lezen dat je elkaar bij voorkeur niet op gedrag stuurt binnen een team. Dat mag de pret van het boekje niet drukken. Het beste kun je alle teamversnellers als aparte stukjes lezen – als een scheurkalender.

De afwezigheid van teveel theorie zorgt ervoor dat je ook niet snel verdwaalt in de wereld van de groepsdynamica; tegelijkertijd krijg je wel mooie handvatten mee. “Vertrouwen is een harde voorwaarde voor effectieve teams”, luidt Teamversneller 28, en gaat verder: “Vertrouwen kent drie belangrijke dimensies: betrouwbaarheid, consistentie en trouw”. Waarna de begrippen kort toegelicht worden. Daarmee is niet het thema vertrouwen binnen teamwork wetenschappelijk afgedekt, maar je kunt er wel meteen iets mee in jouw eigen team. Daarmee is de auteur naar mijn mening in de opzet van dit boekje geslaagd.

Conclusie
Verwacht geen dichtgetimmerde theorie over ontwerpen van een succesvol team: dit boekje is een bloemlezing van ideeën, tips, trucs en best-practises die in de praktijk werken. De auteur noemt dit: “zap, klik, pas toe... Sommige versnellers sla je over ..... of je bent zo geïnspireerd dat je daar gewoon onmiddellijk mee aan de slag wilt”. Oftwel: haal eruit wat er voor jou inzit, in dit boekje boordevol met inspiratie.

Sven Laudy is als bedrijfskundige werkzaam voor Quicken Organisatie Adviseurs (www.quickenadvies.nl) en heeft zich gespecialiseerd in samenwerken. Hij is tevens bedenker van www.360test.nl, TestCenter voor team en teamontwikkeling.
 

Meer informatie over dit boek op vind je hier:


 

Teamvorming, teamontwikkeling en teambuilding vindt u bij:
Gratis teamtests op www.360test.nl


Voor vragen, trainingen en advies: info@groepsdynamiek.nl
© 2007-2021