Beoordelingsgesprek
Aan het eind van het jaar is het voor werkgever en werknemer vaak een goed moment om te kijken na het functioneren van de werknemer. Dit kan door middel van een functioneringsgesprek. Bij het functioneringsgesprek komt niet alleen de kwantiteit het werk aan de orde, maar ook het sociaal functioneren en de kwaliteit van het werk. Voor de werknemer is dit gesprek ook een goede mogelijkheid om de vraag 'wel of geen salarisverhoging?' te stellen.
Voor zowel werkgever als werknemer is het functioneringsgesprek een belangrijk moment. Naar aanleiding van een beoordelingsgesprek kun je als werknemer bijvoorbeeld promotie maken. Als leidinggevende is het gesprek een prima moment om te kijken op welk punten het personeel beter aangestuurd zal moeten worden.
Een beoordelingsgesprek heeft grof genomen 3 doelen:
- Het verbeteren van de prestaties, het functioneren en de motivatie van de werknemer.
- Het optimaal benutten van de werknemers’ capaciteiten .
- Het formuleren van arbeidsvoorwaardelijke beslissingen, zoals bijvoorbeeld het krijgen van promotie.
Een beoordelingsgesprek kan voor een werknemer bepalend zijn voor het verloop van zijn loopbaan. Op basis van een beoordelingsgesprek kan worden besloten of de werknemer wel of niet promotie maakt. Het verslag van een beoordelingsgesprek (waar het oordeel en de gemaakte afspraken in zijn opgetekend) is dan ook een belangrijk document.
Het beoordelingsgesprek lijkt in eerste instantie op een functioneringsgesprek, maar het grote verschil zit hem in de rollen die werknemer en werkgever spelen. Bij een functioneringsgesprek zijn de verhoudingen gelijkwaardig waar bij het beoordelingsgesprek er sprake is van eenrichtingsverkeer.
|