Feedback geven
Feedback is “de reactie van de ontvanger op de boodschap die de zender uitzond”. Voorbeeld: een vriend speelt een stuk op de piano. Je vindt het prachtig en na afloop complimenteer je hem met zijn “optreden”.
“Als je jong bent, krijg je nauwelijks de kans om aan de weet te komen wie je bent, omdat anderen je dat voortdurend meedelen.”
Toon Hermans
|
In schema Zender: pianist Boodschap: muziek spelen Ontvanger: de toehoorder Feedback: de complimenten over het stuk muziek
Functies van feedback
- Bekrachtiging van gewenst gedrag: “fijn dat je op tijd bent” - Corrigeren van ongewenst gedrag: “ik vind het vervelend dat je me steeds in de rede valt”. - Feedback verduidelijkt de relaties tussen mensen: ik waardeer ontzettend aan je dat je zo eerlijk bent.
Feedback geven 1.Vertel de ander wat jij waarneemt (ziet en hoort)
“Als je oud bent, krijg je nauwelijks de kans om aan de weet te komen wie je bent, omdat je jezelf voortdurend hoort praten.”
Sven Laudy
|
a.Ik vind … b.Ik hoor je dat zeggen … c.Ik zie je het volgende doen … 2.Vertel wat het effect daarvan is op jou en 3.Wat voor gevoel je daarbij krijgt 4.Schets een redelijk alternatief, geef suggesties voor verbetering
Feedback ontvangen 1.Vraag zelf om feedback 2. luister nauwkeurig 3. ga na of je de ander goed begrijpt: “je bedoelt dat ....” 4.Zie feedback als een kans om te leren en niet als een aanval (dus rugzakje open, het is aan jou om er iets mee te doen of niet) 5.Verdedig niet en leg niet uit 6.Vraag verduidelijking over wat je niet begrijpt. Laat eerlijk weten wat deze feedback voor jou betekent. 7.Zie feedback als een cadeautje en bedank de feedbackgever voor de moeite 8. Accepteer feedback altijd. Dit betekent nog niet dat je het er mee eens bent.
Niet op persoon, maar op gedrag: NIET: “je bent een klootzak” MAAR: “je gedraagt je als een klootzak” (ook nog dubieus) BETER: “ik vind dat je je gedraagt als een klootzak” (jouw mening) BEST: “ik vind dat je toen en toen geen rekening met me hebt gehouden en dat geeft mij het gevoel dat .....” (jouw mening, beschrijving van concreet gedrag, en wat dat met je doet).
Voorwaarden voor effectieve feedback - timing: is de gelegenheid gunstig? - sluit aan bij vragen: gevraagde feedback is beter dan ongevraagde (waar wil je vandaag feedback op hebben?) - zeg wat je feitelijk opmerkt, zonder oordelen en interpretaties - wees kort en bondig - richt feedback op gedrag of prestaties, niet op persoon of karakter of lichamelijke kenmerken. - Beperk je tot wat de ander kan veranderen - Blijft in het hier-en-nu: geen oude koeien - Kijk veel vooruit: wat kun je verbeteren, ipv wat ging er mis - doseren: overvoer de ontvanger niet: 1 of 2 aanwijzingen per keer - houd rekening met de ontvanger: kan hij iets beginnen met wat je zegt: Kun je hier iets mee? - Geef ook (beter: vooral) positieve feedback - Ga na of de ander jou begrepen heeft (begrijp je wat ik bedoel? Wat moet je nu doen, in eigen woorden laten na vertellen). - feedback vindt snel plaats. - feedback is beschrijvend - praat in ik-boodschappen - zeg wat je feitelijk opmerkt, zonder oordeel of interpretaties - laat de ander de ruimte om er iets mee te doen of niet - geef de ander ruimte om te reageren: vraag om een reactie
Tips - Vermijd waarom-vragen: deze hebben een toon van verantwoording afleggen in zich. Waarom deed je dat? Waarom viel je eruit? Wel: wat en hoe? (wat gebeurde er? Hoe kwam dat?) - Klein maken: stortvloed aan dingen: 1 ding eruit pakken.
Manieren van feedback geven - verbaal of non-verbaal - gevraagd of ongevraagd - formeel of informeel
De sandwich-methode als manier om feedback te geven Geef eerst een compliment (“ik vond het erg goed dat je ...”), geef vervolgens een verbeterpunt (“je zou dit zo en zo kunnen doen”) en sluit af met weer een positieve opmerking (“verder vond ik het erg sterk dat je ...”
Terug naar het overzicht met interventie-technieken
Professionele feedbackgeven met behulp van 360graden feedbacksoftware? - www.360test.nl - team tests - 360-graden feedback
|