Gezamenlijke visie ontwikkelen
Een visie is een beeld over een lange termijn, met daarin beschreven op welke wijze het team zich moet ontwikkelen. Deze visie voor de een is niet de visie van een ander. Een gezamenlijke visie ontwikkelen is het ontwikkelen van een visie waar iedereen zich in kan vinden. Als het team niet zo groot is, kunnen alle leden erbij betrokken worden. Deze visie ontwikkel je door een viertal stappen te doorlopen:
- Informatie verzamelen: denk hierbij aan beleidsstukken, input van directie en andere afdelingen
- Informatie verwerken: kijk naar de lange termijn en maak een lijst met belangrijke punten, wensen en ontwikkelingen voor de lange termijn.
- Brainstormen: ga met elkaar brainstormen over de lijst met punten en laat creativiteit de vrij loop. Maak vervolgens een shortlist waar écht over gepraat kan worden en bediscussieer deze.
- Visie ontwikkelen: Ga met elkaar na welke punten er echt toe doen. Gemeenschappelijkheid staat nu voorop en het is van belang om het met elkaar eens te zijn. Het eindoordeel kan plaatsvinden door een compromis te sluiten of door een leidinggevende te laten beslissen.
Nadat het team uiteindelijk tot een gezamenlijke visie is gekomen, is het van belang dat deze gerealiseerd wordt. Om de visie daadwerkelijk te realiseren kan het volgende worden gedaan:
- Maak jaarplannen waarin de visie verweven zit. Zet hierbij onder andere de doelen, de verantwoordelijken en deadlines.
- Laat teamleden een POP opstellen met daarin de ontwikkelingsdoelstellingen
- Laat de visie terugkomen in vergaderingen en beoordelings- of functioneringsgesprekken. Houd de visie levend.
- Koppel terug na een bepaalde periode
|