Inleven
Wanneer je in de huis van anderen kunt kruipen, zul je beter in staat zijn om hen te begrijpen, aan te moedigen, te helpen en rekening met hen te houden. Dit inleven wordt ook wel rolneming genoemd.
Bij inlevingsvermogen gaat het niet alleen om gevoelens en emoties. Je kunt ook gevoelig zijn voor de doelstellingen, belangen of wensen van een ander. Enkele voorbeelden van inlevingsvermogen:
- Je vraagt na of je de gevoelens van iemand anders goed hebt waargenomen.
- Je geeft het aan wanneer mensen in een gesprek elkaar niet goed begrijpen..
- Je respecteert andermans principes en overtuigingen.
- Je toont begrip voor andere standpunten, culturen, omgangsvormen en gewoonten.
- Je past je gedrag aan op dat van een ander.
- Je verwoordt in een persoonlijk gesprek de gevoelens en behoeften van de ander
- Je luistert naar iemand die een boodschap wil overbrengen.
- Je geeft iemand anders de ruimte in een gesprek om zich uit te spreken.
- Je hebt het door wanneer iets pijnlijk voor iemand is en je houdt daar rekening mee.
Sensitiviteit/inlevingsvermogen kan worden verdeeld in 8 niveaus:
7. Begrijpt onderliggende emoties, gedragingen en problemen, houdt rekening met andermans sterke punten en zwakke punten. 6. Heeft oog voor iemands gevoelens, gedrag of zorgen en kan hier goed mee omgaan. 5. Voelt spanningen van anderen aan en kan zich inleven in de gedachten, zorgen of gevoelens, begrijpt signalen en staat er voor open. 4. Begrijpt zowel iemands emotie als de situatie, kan zowel met geuite emoties als de uitgesproken gedachten hierover omgaan. 3. Begrijpt de geuite emoties of de uitgesproken gedachten, maar niet allebei, moet echt omschakelen tussen zijn zakelijke en persoonlijke houding. 2. Is voornamelijk met zijn eigen gevoelens bezig, heeft niet zo veel oog voor de gevoelens van anderen. 1. Negeert andermans gevoelens of begrijpt ze verkeerd, kan anderen in termen van ras, cultuur of geslacht stereotyperen. 0. Houdt totaal geen rekening met gevoelens of belangen van anderen
|