Johari Window tekenen
Het johari-venster (Joseph Luft en Harry Ingham) is gecreëerd om mensen te helpen om communicatie beter te begrijpen. Bij het tekenen van het venster geef je aan welke informatie andere mensen van je te weten krijgen en welke niet. Het johari-venster helpt ons beter te begrijpen hoe wij informatie naar elkaar geven en van elkaar ontvangen. Het zelfbewustzijn tussen individuen en teams kunnen hiermee worden geïllustreerd en verbeterd. Het venster geeft informatie weer over onder andere ervaring, bedoelingen, gevoel, zienswijzen, houdingen, bedoelingen en motivatie. Dit kan zowel betrekking hebben op een groep als op een individue. Johari onderscheidt hierbij vier kwadranten:
- Open ruimte (Arena): beiden beschikken over dezelfde informatie . Hierover kan gecommuniceerd worden met elkaar. Een voorbeeld is de waarneming van uiterlijke kenmerken.
- Verborgen gebied (facade): informatie is bekend bij jezelf, maar onbekend of geheim voor anderen. Je kunt zelf bepalen hoeveel van je daarvan blootgeeft. Als je feedback of informatie geeft aan anderen, zal het verborgen gebied verkleint worden en het de ‘open ruimte’ groter. Voorbeelden zijn: waar je van houdt, wat je voelt of je geheimen.
- Blinde vlek: de blinde vlek is informatie die anderen over jou hebben, maar die bij jouzelf niet bekend is, bijvoorbeeld een slechte adem. De blinde vlek kun je verkleinen door feedback of informatie te vragen. Degene die deze feedback of informatie geeft vergroot hierdoor zijn/haar open ruimte. Een voorbeeld zijn de gevoelens die iemand heeft over je
- Onbekend gebied: er is geen ruimte voor communicatie of feedback, omdat jezelf en anderen hiervan niet of bewust zijn
Het doel is om de open ruimte zo groot mogelijk te maken door aan jezelf te werken en daarmee de blinde vlek en de facade zo klein mogelijk te maken. Voor meer informatie, kijk ook hier.
|