CONNECT model van LaFasto en Larson Veel theorieen op deze website gaan over het opzetten van teams, teamontwikkeling en de verschillende fasen die een team meemaakt. Maar je hebt vast ook wel eens meegemaakt dat een kleine onenigheid tussen teamleden uitloopt in een ruzie. Het door Frank LaFasto en Carl Larson ontwikkelde CONNECT-Model is een goed hulpmiddel om met dit probleem om te gaan. Dit model biedt een bewezen benadering voor het bouwen en ondersteunen van gezonde relaties tussen de leden van een team.
Deze aanpak kan worden gebruikt voor het verbeteren van de relaties tussen twee leden van een team. Het is getest en gebruikt door meer dan 5000 mensen in ongeveer vijftien verschillende organisaties. Er moet echter enige voorzichtigheid worden geboden: de gesprekken die ontstaan wanneer u het model gebruikt klinken misschien een beetje raar, en u zou zich ongemakkelijk kunnen voelen over het gebruik ervan in de praktijk.
Om de relatie onderling te verbeteren, moeten volgens Larson en LaFasto de volgende stappen worden genomen
Commit to the Relationship Dit is waar de mensen moeilijkheden in de relatie ervaren. Er moet gesproken worden over hoe ze de relatie tussen elkaar zullen verbeteren.. Hier zou u de andere persoon kunnen uit nodigen om te praten met behulp van de CONNECT. Uitgaande van een zekere mate van goodwill zal de andere persoon toestemmen om mee te doen aan de conversatie - dit geeft al een wederzijdse verbintenis naar elkaar toe. Bij het afsluiten van het gesprek geef je beiden aan waarom de relatie nog een kans nodig heeft, wat het voor elkaar waard is en waarom je beiden moeite zou willen doen.
Optimize Safety Vervolgens zou je een veiliger gevoel naar elkaar moeten gaan creëren. Vertel elkaar dat je je best wilt doen om niet direct in de verdediging te schieten en meer open en begripvol te kijken naar elkaars oogpunten. In het begin lijkt dit een beetje vreemd, maar wanneer uiteindelijk een veilig gevoel wordt gehandhaafd zal het vervolg van het proces een stuk gemakkelijker verlopen.
Narrow Down to One Issue Nu is het zaak om erachter te komen wat nu het echte probleem veroorzaakt. Deze discussie zal je ongeveer op de zelfde manier moeten houden als in een normale meeting. Communiceer als volwassenen, heb respect voor elkaar, geen de benodigde infomatie, zoek overeenkomsten met elkaar, etc. Gebruik daarbij het woord “wij” meer dan “ik”. Dit geeft aan dat je de discussie samen aangaat omdat je het doet in het teambelang. Het teambelang mag niet lijden onder geruzie tussen twee.
Neutralize Defensiveness Maak voorafgaand een lijst met woorden waarmee de ander in de verdediging kan schieten en gebruik deze dan ook niet bij een gesprek. Vraag voorafgaand aan een gesprek ook met welke woorden of teksten je de ander heb gekwetst en zorg dat je ook deze niet gebruikt bij het gesprek. Vertel anderszijds ook wat jou in de verdediging doet schieten. Je moet er samen voor zorgen dat je elkaar niet kwetst.
Explain and Echo Denk constant na over wat het probleem heeft veroorzaakt. In dit stadium vertel je je observaties over de persoon, hoe je je hierover voelt en welke impact dit heeft op de lange termijn. Vraag vervolgens of de ander kan herhalen wat je zei, zodat je zeker weet dat het begrepen is. Als dit is gedaan, vraag dan hoe hij/zij hierover denkt en herhaal dit dan zelf. Dit helpt elkaars punten begrijpen vanuit elkaars oogpunt.
Change One Behavior Each Nu je elkaar begrijpt is het tijd voor actie. Discussieer over hoe jullie nu verder gaan en welke verbeteringen noodzakelijk zijn. Kies één van deze verbeterpunten, zet beiden je ego opzij, en werk hieraan om zo het team te verbeteren.
Track It Nu je afspraken hebt gemaakt is het tijd om je e rook aan te houden en te tracken. Plan vast een datum om samen te komen en opnieuw te discussiëren hoe alles gaat en hoe je verder kunt verbeteren in de toekomst.
|