Onderhandelen
Onderhandelen kan in diverse hoedanigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loononderhandeling bij een beoordelingsgesprek, maar ook aan onderhandelingen bij een aankoop. Het is dus erg situationeel bepaald.
Effectief onderhandelen betreft drie activiteiten waar rekening mee gehouden moet worden:
- Persoonlijke effectiviteit, oftewel kennis van uzelf. Weten wie u bent, wat u wilt, waar u gevoelig voor bent, waar u moeite mee hebt, wat u belangrijk vindt, hoe u reageert onder druk etc. Het is van belang om het vermogen van een persoon zijn actie/reactie patroon te kennen en dat bewust te hanteren om tot een goed resultaat en een goede relatie te komen
- Communicatie. Denk hierbij aan de beeldvorming (gedachten hebben invloed op het proces), gesprekstechnieken (Je moet goed kunnen luisteren, open vragen stellen en je tegelijkertijd in kunnen leven in die ander) en emoties (stemming, frustraties)
- Techniek: Vele aspecten zijn van invloed op de inhoud van de onderhandeling, zoals de tijd, sfeer, de ander(en), geschiedenis, toekomst, achterban, publiciteit, imago, beeldvorming, machtsverhoudingen en procedures. In het algemeen geldt dat bij principieel onderhandelen de rol van de techniek beperkt blijft.
|