Waarom ontstaan groepen? Waarom kiezen mensen ervoor om in teams samen te werken?
“De traditionele hierarchische structuur van de onderneming valt uiteen. Meer en meer wordt het werk gedaan in (semi-autonome) groepen”
(Bron: Chance)
|
De wereld om ons heen wordt complexer. Was het vroeger nog mogelijk om van alle aspecten van de wetenschap te overzien, tegenwoordig is het beheersen van een enkel onderdeel van 1 wetenschapsgebied (zeg: Natuurkunde) voorwaar geen kleine opgave.
Dit is ook meteen de belangrijkste reden voor het samenwerken in groepen: doordat de complexiteit van werkzaamheden zo enorm is toegenomen, is het eenvoudigweg niet meer mogelijk bepaalde taken alleen uit te voeren.
Een voorbeeld Een onderneming produceert meubelen. Om deze meubelen te kunnen produceren verrichten medewerkers op verschillende plekken in de organisatie uiteenlopende werkzaamheden. Het hout moet ingekocht worden, machines moeten onderhouden worden, de meubelen moeten geproduceerd en vervolgens verkocht worden. Zolang de onderneming klein is en de meubelmaker de enige persoon in zijn zaak is, kan hij alles zelf doen. Bij het doormaken van groei zal hij mensne moeten aannemen. Er is dan een zekere taakverdeling nodig.
Dit heeft 2 belangrijke gevolgen voor een (beginnende) groep 1. de differentiatie van taken moet georganiseerd worden (wie doet wat?) 2. vervolgens dienen de activiteiten op elkaar afgestemd te worden.
Zie ook - teamrollen - betekenis groepsdynamica - waarom zijn er groepen?
Vruchtbare Vragen De volgende vragen kunnen u helpen uw weg te vinden bij het werken in managementteams, projectgroepen, teams en afdelingen
- Kan het werk ook alleen uitgevoerd worden? Zo ja? Alleen doen! - Wat is de (potentiele) bijdrage van ieder groepslid? - Wat is het doel van de groep? - En wat vinden de deelnemers dat het doel van de groep is?
|