Teamcoaching Deel 9 van de coachingbox van Marijke Lingsma
Coachen naar een beter team Deze negende aflevering van de Coachingbox gaat dieper in op het begrip teamcoaching. Teamcoaching is er volgens de auteur op gericht om het team verder te ontwikkelen. Besproken wordt hoe de coach dit proces kan sturen. Dit kan in organisaties zijn, maar natuurlijk ook daarbuiten. Stel, u begeleidt ook groepen mensen - misschien bent u wel de trainer van het volleybalteam van uw zoon – wat kunt u dan met deze aflevering?
Ontwikkelingsfasen Centraal in deze aflevering staan de ontwikkelingsfasen van een groep van M1 niveau (junior niveau, een team als los zand) tot M4 niveau (een hecht, goed samenwerkend team). Het is hetzelfde model zoals beschreven in het boek “Aan de slag met teamcoaching” van Marijke Lingsma en is gebaseerd op de theorie van Situationeel Leidinggeven van Hersey en Blanchard. Het is – kortom – een degelijk model, en dat hoor je terug in deze aflevering door een heldere structuur en logische opbouw. En dat maakt het luisteren erg aangenaam.
Coachen naar M4 niveau Helder wordt uit de doeken gedaan hoe je een team coacht naar volwassenheid (het M4-niveau). Wat komt daar bij kijken? En vooral, wat is de rol van de coach hierbij? De werkwijze hierbij is steeds: wat is het symptoom; praat iedereen voor zich? Welke interventie kan de teamcoach inzetten:”Wat me opvalt is dat jullie allemaal door elkaar praten. Wat is het effect hiervan op het resultaat?” De derde stap in de aanpak is het maken van nieuwe afspraken. Door de eenvoud waarmee de werkwijze gepresenteerd wordt is het eenvoudig zelf toe te passen.
Is teamvorming eenvoudig? Als u de aflevering geluisterd heeft, zult u wellicht de indruk hebben gekregen dat het coachen van een team niet al te lastig is. Door te coachen ontstaat een team dat niet alleen naar elkaar luistert, maar ook echt communiceert, dat zich eigenaar voelt van het eigen groepsproces en de interactie, en ook onderling afstemt. Dat deze teams bestaan is een feit – dat dit soms een langzame en moeizame weg is ook. De luister-cd heeft dan ook een erg positieve kijk op de werking van teams. De praktijk is weerbarstiger en daar kan een audio-cd over teamcoaching ook niets aan verhelpen; teamcoaching is vooral een vaardigheid en dat betekent veel doen. Dat er een goed luisterboek zoals deze bestaat is een duwtje in de goede richting, maar dat teamcoaching complex en veelzijdig is, blijft enigszins onderbelicht.
Het team als spiegel Volgens de auteur vormt het team de spiegel van het ontwikkelpad van de teamcoach. Als u ooit langere tijd groepen heeft begeleid, weet u dat dit meer dan waar is. De invloed van de coach op een groep is dan ook nogal groot. Echter, op niet alles kan de coach directe invloed uitoefenen. Zo wordt in deze aflevering een groepsfenomeen besproken dat homeostase wordt genoemd. Homeostase is de neiging van een team om terug te keren naar de oude vorm of het oude patroon (niet luisteren naar elkaar). Weerstand bijvoorbeeld is hiermee geen onwil, maar een gewoonte, volgens de auteur. Dat is een meevaller. En gelukkig zijn er de coachvaardigheden, waarmee je deze fenomenen bespreekbaar kunt maken in de groep.
Kortom In tegenstelling tot andere afleveringen is er voor gekozen de tekst van veel voorbeelden te voorzien, wat de meerwaarde van de luistercd sterk ten goede komt. Het biedt goede en eenvoudig toe te passen aanknopingspunten voor het begeleiden van groepen, hoewel de praktijk soms wel weerbarstiger is dan de theorie van een luisterboek. De niveaus van een team worden helder uiteengezet. Ook de rol van de coach in elke fase wordt goed verwoord. Kortom: een aanrader als u met groepen werkt, of dit nu in organisaties is of als coach van uw volleybalpupillen.
Sven Laudy is bedrijfskundige met een specialisme in groepsdynamica en is ontwikkelaar van www.360test.nl, een testcentrum voor team en teamontwikkeling.
Interessante link: www.360test.nl
Meer informatie over de cd - De gehele coachingbox - Teamcoaching
Meer informatie over coachen
|